Posted on Wednesday, December 1, 2010 Preview Malaysia lawan Indonesia


Taktikal semalam.

-----------Safee Sali-------Idlan---------------

--Kunalan—Amri---Safiq---Amirul Hadi---

---Asrar---Muslim---Fadli-----Razman-----

--------------Sharbinee--------------------------

Apa yang Malaysia patut buat..

  • Kunalan patut ke wing kanan. Bukan kiri. Okto yang muka macam Defoe tu banyak menyusahkan bek kanan kita. Lifewire. Kunalan ni jenis yang rajin turun tolong defend bertahan.
  • No tu Amirul Hadi si rambut merah.
  • Tiada holder midfielder. Semua attacking ja..Mesti ada!
  • Bermain seorang striker instead of 2 orang. Idlan patut lone striker, safee Sali nampak slow semalam. Idlan paling menonjol dan mampu kucar kacirkan team lawan.
  • Tukar sharbinee. Masukkan Khairul Fahmi. Dia baru baik injured. Khairul dah dapat momentum dari Sukan Asia. Semalam Sharbinee off position, gugup, wrong decision, bola muntah, lack of communication dengan defend,goal kick pun out..senang cakap off form..

  • Terlalu tumpuan kat import tu.. Import tu badan besar, body strength tinggi, tapi slow..Malaysia boleh beat dia semalam. Disebabkan tumpuan kat dia, si Irfan baby face tuh ada banyak space. Ada chance..


Apa patut buat lepas ni..

  • Kurangkan silly mistake..please…
  • Adakan defensive midfielder dalam 1st eleven.
  • Tukar keeper..
  • Strengthen the defend..
  • Positioning! Jangan mudah hilang bola..Rugi...


Taktikal yang boleh digunakan..

a) 4-3-2-1

------------------------Idlan-----------------------------------

---------Safiq-------------------------Amri------------------

----Amar------Gurusamy---------Kunalan---------------

----Asrar----Muslim----Razman/Fadhli---Sabree----

-------------------Khairul Fahmi---------------------------

b) 4-3-3

----Ashaari------------Idlan-----------Faizal (sepet)-----

-----Amar--------------Safiq------------Gurusamy-------

----Sabree---Muslim----Razman/Fadli---Mahali-----

-----------------Khairul fahmi------------------------------

c) 4-5-1

-------------------------Idlan ------------------------

----Ashaari—Amar---Safiq---Gurusamy—Kunalan—

----Sabree---Muslim----Razman/Fadli---Mahali-----

-----------------Khairul fahmi------------------------------

Aku punya pandangan dan firasat..Gunakan taktik C…

p/s: Bukan main seronok lagi koragn buat bising bila lagu kebangsaan kami dimainkan. Kami xmintak korang nyanyi sekali, cukup sekadar diam dan hormat…

p/s/s: Gol 3 dan 4 xpatut berlaku…

p/s/s: sekadar pandangan dari orang yang naïf

Posted on Monday, November 22, 2010 How do you know you have met yours? Sign to look out for...


--> Met through unusual circumstances, totally unexpected
--> An instantaneous feeling that you have met before
--> An immediate and deep connection for one another
--> The relationship is immediate as if no time had passed since you were last together
--> You feel deep sense of unique and togetherness
--> You feel the need to protect and support each other
--> The two of you are inseparable and you cannot stop talking about each other
--> There is a yearning to share everything with the other person
--> Your conversations go on for hours, and you cannot get enough of each other
--> There is a constant and healthy need to please each other
--> Neither one of you is dependent on the other for your sense of self
--> Your feeling for each other are very deep and spiritual
--> The two of you know without doubt that you have been brought together for a reason
--> You neither compete with another nor do you pretend to be someone you are not
--> You feel a sense of completion through the other
--> Trust, patience and acceptance of each other's weaknesses happens automatically
--> Your moment together are unmatched by any other friendship or relationship






sumber: News Strait Times

Posted on Tuesday, October 19, 2010 Estimation Bajet Kewangan Aku kalau aku beli kereta

Proton Saga M-Line Auto – RM39,998

Setelah ditolak downpaymnet, aku anggarkan sebulan aku perlu bayar RM 400 selama 9 tahun (belum kira maintenance, emergency case, road tax insurance tiap2 tahun)

Jika aku masih stay di rumah sekarang di Bangi, tiada tol ke tempat kerja. Jadi, yang harus dipikirkan duit minyak. Anggaran minyak RM 50 seminggu untuk pergi balik kerja bersamaan RM 200/month.

Duit makan aku anggaran RM 20/day times 30 day = 600/month

Hasilnya:

Jumlah perbelanjaaan bulanan:


Jumlah bayaran sewa rumah + hantar ke kampong = RM 500

Bayaran kereta = RM 400

Duit minyak = RM 200

Duit makan = RM 600

Duit bil phone maxis dan kredit celcom = RM 100

Jumlah besar = RM 1800

Setelah ditolak dengan gaji, aku hanya ada kira-kira RM 300 lebih ja..


Belum tolak hutang akak aku..

Hutang PTPTN lagi..

Duit simpanan untuk KAWEN..

Duit untuk sambung belajar...

Keputusannya: Tangguhkan hajat anda Nasrun. Tu baru kereta Proton Saga. Kalau Inspira?? :(



Posted on Saturday, October 2, 2010 for you..

How do I
Get through one night without you
If I had to live without you
What kind of life would that be?
Oh I need you in my arms
Need you to hold
Your my world my heart my soul
If you ever leave
Baby you'd take away everything good in my Life.

Without you
There'd be no sun in my sky
There would be no love in my life
There would be no world left for me
And I
Baby I don't know what I would do
I would be lost if I lost you
If you ever leave
Baby you would take away everything real in My life

p/s: dedicated to u

Posted on Thursday, September 30, 2010 Sekadar berkongsi kisah....

Ini merupakan cerita dari akhbar metro, ruangan Dang Setia..sekadar berkongsi...

SAYA berusia 22 tahun yang sedang menuntut di sebuah universiti tempatan. Masalah saya, saya bercinta dengan seorang gadis yang sama umur dengan saya dan berasal dari Terengganu.

Pada mulanya hubungan kami amat baik, namun bapanya ingin menjodohkan dia dengan anak kawannya. Ayahnya terlalu tegas sehingga melarang dia berkawan dengan saya. Dia tak suka, tapi dia terpaksa untuk mengikut kehendak bapanya.

Saya amat menyayanginya.

Saya terlalu sayangkan dia dan dia juga sayangkan saya. Sekarang, lelaki itu selalu hubungi dia. Dia pernah memutuskan hubungan dengan saya, namun dia tak dapat lupakan saya, begitu juga saya.

Dia dan lelaki itu belum ada apa-apa ikatan lagi. Namun, dia mengakui yang dia juga ada perasaan terhadap lelaki itu namun perasaan sayang dia kepada saya lebih daripada lelaki itu. Kami selalu berhubung secara online walaupun kami jarang bermesej. Saya buntu dan tak tahu nak buat apa lagi.

Kadang-kadang saya akan menangis bila mengenangkan perkara ini. Begitu juga dia, selalu menangisi nasib hubungan kami apabila kami berhubung. Pelajaran saya juga sedikit terganggu dengan masalah ini. Walau apapun, kami masih berharap hubungan kami kembali bahagia seperti mula-mula kami kenal. Apa lagi yang patut saya buat. Bantulah saya yang tak berdaya ini.

INSAN BERHARAP
Kedah

JIKA saudara benar-benar sayangkan gadis itu, cubalah memenangi hati keluarganya.


Dalam situasi ini, saudara perlu bersikap ‘gentleman’. Dang Setia pasti ayah kekasih saudara mempunyai sebab tersendiri berbuat demikian.


Mungkin dia mahu melihat anaknya mendirikan rumah tangga dengan orang senegeri bagi memudahkan kehidupan berkeluarga pada masa depan.


Jika situasi seperti itu berlaku, kekasih saudara tidak mempunyai pilihan lain. Dia terpaksa akur kerana tidak mahu menderhaka kepada orang tuanya. Justeru, saudara perlu meyakinkan bapanya bahawa saudara benar-benar menyayangi gadis itu. Tunjukkan kesungguhan, umpamanya pergi ke Terengganu dan bersemuka dengan ayah kekasih saudara secara ‘gentleman’.


Beritahu bahawa saudara serius berkawan dan berhasrat mengahwini anaknya. Jika dia masih juga berkeras, sekurang-kurangnya saudara sudah melakukan tindakan paling drastik untuk menunjukkan kesungguhan cinta saudara.


Jika usaha itu gagal, lupakan gadis berkenaan. Sebagai lelaki dan mahasiswa, Dang Setia percaya cinta terbuka luas buat saudara pada masa depan.


Ingatlah perkahwinan tanpa restu keluarga hanya mendatangkan kesulitan pada masa depan.


Tanyalah mereka yang lebih berpengalaman, pasti saudara bakal mendapat jawapan serupa.


Bercinta dan berumah tangga adalah dua situasi berbeza. Jangan melakukan kesilapan, kelak menyesal di penghujung hari.

Posted on Monday, September 13, 2010 sekadar renungan..

Ambillah waktu untuk berpikir, itu adalah sumber kekuatan
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahasia dari masa muda yang abadi
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati
Ambillah waktu untuk memberi, itu membuat hidup terasa berarti
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan

Gunakan waktu sebaik mungkin, karena waktu tidak akan bisa diputar kembali

Posted on Tuesday, June 29, 2010 Kisah di suatu petang..



aku naek bas dari jitra pukul 3..

dan mula bertolak ke kl pukul 4 dari shahab perdana..
sambil sandar2..
sampai di hentian RnR Taiping pukul 6..

pastu ada la dengar driver cakap apa entah..
aku turun jer..
aku fikir bas akan berhenti setengah jam..

so dengan konfidennya..
aku turun pergi membuang hajat yang kecil..
then pergi ke surau solat asar..

habes jer solat..
aku g la tempat beli makanan..
ingat nak beli kuih...
kemudian terdengar bunyi enjin seakan2 bas..
aku toleh ke belakang..
nampak seperti bas yang aku naek..
aku pergi tempat bas parking..
tempat parking dah kosong!!
rupanya tu bas aku...

mang gelabah habes..
suma barang nak p kerja ada dalam bas...
apa lagi..
aku luahkan la kat makcik pakcik abg pekerja kat RnR tu..
dorang ramai2 datang dengar cerita aku..
mang popular lar masa tu..
hehe..

berbalik kepada cerita..
semua pekerja2 ni memberi aku semangat, harapan, sokongan yang xberbelah bahagi...
kemudian ada cakap kol no kompeni bas tu...
naseb tiket bas masih ada dalam poket..
aku kol kaunter, org kaunter kol driver...

rupanya bas baru gerak sikit..
dia sedar xcukup orang..
makcik sebelah seat aku pergi bagitahu driver tu..

org kaunter kasi no fon driver, aku kol..
dia suruh jalan depan sikit..
apa lg..aku jalan kaki la kejar..
dalam masa yg sama, bas undur sikit2..

dengan tiba2, dtg sorang lelaki..
pekerja di RnR tu kat sebelah aku..
berbekalkan kuasa kuda motor 125 mamat tu..
aku tumpang di belakang..
tanpa helmet..
beliau memecut..dan akhirnya sampai..
bila aku naek bas, sumer orang tgk..
then makcik sebelah pun tegur...
hehehe..

rupanya pemandu bas dah kira orang..
tp nak dijadikan cerita ada 1 fmily ni bwak anak...
tapi xambik tiket...
kerusi kosong banyak, budak tu duduk lar..
jd driver kira cukup, padahal yang betol2 beli tiket ni belum naek lg..
huhu..naseb baek aku xnanges lagi...

moral of the story:
rajinlah bertanya dengan driver rehat lama ka kejap..
simpan tiket di dalam poket..
bagitahu driver kalau nak ke mana2 sekalipun..

so dikesempatan ini, aku nak dedikasikan terima kasih yang xterhingga kepada:
pekerja2 di RnR Taiping yang xputus2 beri sokongan..special untuk maamt yang bawak moto tu..ang memang mat rempit sejati larr..hahaa
seterusnya untuk makcikk kat sebelah aku, orang jaga kaunter bas dan xlupa kepada driver yang sanggup tunggu dan undur..
juga kepada yang terlibat..langsung atau tidak langsung....
terima kasih semua...huhuuhu

*xtahu apa jadi kalau bas xtggu
*first time..pengajaran yang berguna
*xnak cerita kat mak aku..nanti kena berleter...hehe


ni lar kompeni basnya yang terlibat dalam kes di atas


Posted on sasaran..





hmm...
panas dan berbulu telinga aku..
tapi seperti yang aku jangkakan..
England xkan pergi jauh world cup kali ni..
Jerman xperlu susah2..
hantar 2 atau 3 orang sudah cukup untuk mejaringkan gol..
dan kucar kacirkan pertahanan England...

biarla..
kalah tetap kalah..
tapi yang aku tahu..
dan aku pasti..
Edisi piala dunia yang seterusnya..
England ada harapan..
sebabnya..
Piala Dunia Brazil 2014..
aku akan tengok dengan my future wife-to-be...hahaha...

*dream final aku kali ni...Spain vs Brazil..atau Holland vs Argentina...yang penting South America vs Europe...

Posted on Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

dulu...

masa tahun 3..
diperkenalkan dan dijemput oleh Dr Jafri..
untuk ke SKMM dengar talk dari dia..

tapi..
setelah setahun berlalu..
dan setelah 2 bulan bercuti dan beristirehat..
hari khamis ni..
bersamaan 1 julai 2010..
aku akan pergi..
tapi bukan lagi sebagai pendengar talk...
mahupun sebagai pelawat..
tapi sebagai seorang staf..

*sebelah hati xsabar nak mulakan kerja, sebelah lagi nervous dan risau..hukhuk :(

Posted on Wednesday, June 2, 2010 2nd journey to KL

~dari jitra ke pudu~..

pergi makan di nasi kayu kandar tropicana..
dibelanja oleh saudara engineer khairul@ensem boy...

then balik rumah halim...
pagi bertolak ke cyberjaya..
for 2nd interview di SKMM..
seriously aku xmengharap apa2..
segalanya hancur lebur..
apa yang aku jawab tadi pun xtahu lar...
ngarut ja banyak..
melalut..
BI telah la..mang ke laut..huhuhu..
ada rezeki ada lar..
kalau x pun, anggap best exercise for the coming interview...hukhuk

untuk menceriakan hati yang gundah gulana..
kami p KL..Pavilion..
jumpa saudara azfar kat sana..
then layan muvie Shrek 3D..
layan beb!!
seronok2!!..
thumbs up!!
isi perut kat KFC..
lepak2 jap kat pavilion..
kemudian bergerak ke rumah saudara fitry kat cheras..

macam besa..
berborak rancak dengan uncle kamaruzaman...haha
gelak tawa..
bertolak balik pukul 11...

hmmm...esok pagi dah nak bertolak balik ke kedah..
sempat jumpa member yang ada kat sini..
kecuali rumate aku..
kelantan punya pasal, kasi chance lar..hahaha...

*special thanks to halim's family sebab kasi tumpang berteduh...
*thanks jugak kat halim yang jadi pilot aku sepanjang aku disini...hehehee

~dari hentian duta ke jitra~

Posted on Sunday, May 30, 2010 demam kembali melanda..

dalam masa 2 minggu..
demam bola akan kembali melanda..
masa ni la xda istilah bangun pg..
xda istilah tidur awal di waktu malam..
semuanya kerana bola..bola..bola...

aku seperti biasa..
akan tetap menyokong 'the 3 lions' - ENGLAND
tapi hatiku kuat mengatakan World Cup kali ni..
akan ke Amerika Selatan..

dengan rangkaian world class player di bahagian serangan..

~ messi, aguero, tevez, milito, maxi rodriguez, de maria, gonzalo higuain~

dan dikendalikan oleh lagenda bola sepak tersohor..
walaupun pusingan kelayakan terumbang ambing..
aku yakin..
jika jentera tengah mampu membuat gerakan dan hantaran menarik..
argentina akan meletop world cup ni..
tugas berat macherano dan veron..

sorry England..mungkin 4 tahun lg..
untuk tahun ni..
aku pilih ARGENTINA..

~tour to afrika selatan~